Sunday, 17 November 2013

Energizing Soy Protein- Sumber Protein Terbaik


Protein berasal dari bahasa Yunani 'proteios' yang bererti pertama atau utama. Protein merupakan makromolekul yang menyusun lebih dari separuh bahagian sel. Protein menentukan ukuran dan struktur sel, komponen utama dari sistem komunikasi antara sel, serta sebagai pemangkin berbagai reaksi biokimia di dalam sel. Kerana itulah sebahagian besar aktiviti penelitian biokimia tertuju pada protein khususnya hormon, antibodi dan enzim.

Semua jenis protein terdiri daripada rangkaian dan kombinasi 20 asid amino. Setiap jenis protein mempunyai jumlah dan urutan asid amino yang khas. Di dalam sel, protein terdapat baik pada membran plasma mahupun membran internal yang menyusun organ sel seperti mitokondria, retikulum endoplasma, nukleus dan badan golgi dengan fungsi yang berbeza-beza tergantung pada tempatnya. Protein - protein yang terlibat dalam reaksi biokimia, sebahagian besarnya berupa enzim yang banyak terdapat di dalam sitoplasma dan sebahagiannya terdapat pada organ sel.

Protein merupakan kelompok biomakromolekul yang sangat heterogen. Ketika berada di luar makhluk hidup atau sel, protein sangat tidak stabil. Untuk mempertahankan fungsinya, setiap jenis protein memerlukan keadaan tertentu ketika diekstrak dari normal biological milieu. Protein yang diekstrak hendaknya dihindarkan dari proteolisis atau dipertahankan aktiviti enzimnya.


stucture protein


structure membrane cell yg menunjukkan ikatan protein memainkan peranan yang penting dlm pembinaannya
RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):

1. kurang darah atau kurang oksigen dalam darah
2. penyakit buah pinggang
3. penyakit hati
4. kolesterol tinggi
5. tekanan darah rendah
6. kandungan gula darah rendah
7. Fungsi saraf tak stabil
8. Ulser perut + usus
9. Luka ambat sembuh
10.Pengaliran darah yang tidak lancar
11.Penglihatan kurang baik
12.Badan menggeletar
13.Letih lesu
14.Lemah
15.Tinggi kandungan air dalam tisu badan
16.Terancat akal
17.Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan


ESP Shaklee Sumber Protein Terbaik


ESP atau Energizing Soy Protien adalah sumber protein yang terbaik. Apa ESP ni? ESP adalah makanan tambahan protein yang berasaskan kacang soya. Dicipta oleh Dr. Shaklee pada awal 70-an. ESP memiliki kualiti protein yang tinggi dan merupakan faktor utama dalam penjagaan kesihatan yang unggul.

ESP merupakan satu-satu nya produk di pasaran yang mengandungi  9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan. Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat sesuai dengan semua peringkat umur. Ia juga rendah Indeks Glisemik yang sangat sesuai untuk mengawal kencing manis.


Perbezaan ESP Shaklee dengan yang lain.

ESP Shaklee membekalkan tenaga berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi

Kandungan rendah lemak bukan GMO (Genetically Modified Organism) iaitu tidak merubah kandungan genetik organismanya, dan lengkap dengan protein yang mengandungi sembilan asid amino penting ini sesuai untuk seisi keluarga.Bagi setiap satu hidangan Energizing Soy Protein Shaklee memberikan kandungan14 gram soya protein yang diperlukan oleh hati yang sihat.

1 hidangan ESP Shaklee = 2 x daging, 4x telur, 12x susu, rendah lemak tiada kolestrol, tiada asid uric, dan sangat mudah diserap oleh badan.



1 hidangan ESP Shaklee = 2 x daging, 4x telur, 12x susu,


7 kriteria terbaik yang ada dalam ESP Shaklee.


Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan

Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan-Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result

Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg demikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium



Faedah Energizing Soy Protein Shaklee yang utama:

  • Kekal Muda – Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga.
  • Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.
  • Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.
  • Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka danmenghilangkan  parut.
  • Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.
  • Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.
  • Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya

SIAPA YG PERLUKAN ESP?

Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu.terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonus for weight management)

#Lelaki : Protect from any disease (heart,cancer,etc).Baik untuk prostat.

#Ibu mengandung : For a healthier pregnancy- well grown fetus ; membantu mengurangkan ketakselesaan ketika hamil

#Ibu yang menyusu: Membantu menggalakan dan mengekalkan pengeluaran susu . Dan yg bestnya, pengambilan ESP konsisten sepanjang penyusuan susu ibu,dapat membantu pekembangan fizikal bayi secara sihat

#Wanita: Keanjalan kulit.. Awet muda gitu..… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut)

ESP juga sesuai untuk seisi keluarga anda seperti:

  1.  Orang yang ingin kekal sihat..
  2. Orang yang lanjut umur, yang tidak upaya kerana kekurangan tenaga.
  3. Kanak-kanak bersekolah
  4. Ibu-ibu mengandung dan menyusu anak
  5. Pesakit yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan
  6. Pesakit seperti ulcer perut, jantung, kanser, sakit kulit, rambut gugur, tidak ada selera makan, gastrik,
  7. Ahli sukan dan bina badan
  8. Soya Protein ini adalah untuk semua orang yang ingin membina dan mengekalkan badan yang sihat

Apa kata orang yang dah cuba ESP Shaklee??? Klik Testimoni.


Nak Order? Order sekarang untuk consultation PERCUMA untuk masalah anda. 

Sila hubungi saya

NURUL AIN ROSLAN 
SID#919305
sms/whatsapp 0164115145
klik di nama untuk cari saya di facebook







No comments:

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen dan Cadangan Anda