Saturday, 21 December 2013

Saya dan Kesayangan Saya

Assalamualaikum w.t.b

Hari ke 2- Entry#1

Saya- Nurul Ain Roslan, ibu kepada 2 org anak.  Buat masa sekarang, next time mungkin bertambah kot.. Isteri kepada seorang lelaki macho sebelah saya tu..Macho ke? Mesti lah, pada saya cik abang saya la paling hensem n macho.. Sebelah tu Puteri kesayangan Nurul Aina Zakiyyah. Cik Aina yang peramah dan bijak.

Ni dia Cik Aina Zakiyyah kami, bercakap macam org besar, bijak, peramah. Baik, cantik, solehah, manja..semua lah. (yang baik je la). Lagu kegemaran 1,2,3 sayang semua, cerita kegemaran Upin Ipin. Suka makan buah. Semua jenis buah. Terutama rambutan, mangga dan durian. Sehari tak de budak comel ni senyap rumah. (selalu ikut ayah dia g keje.)
 

 Ni pulak putera kesayangan mummy dan ayah, Iman Naufal. Comel, mata bulat, popular dikalangan anak2 dara sedara belah ayah dan mummy. huhuhu..comel sangat. Manja, cerdik, dah pandai berjalan berumur setahun sebulan. Yang ni manja dengan mummy. Masih menyusu badan. Makan kegemaran nasi goreng,mee goreng, nasi minyak..(g kenduri makan banyak) Kalau gathering dgn family, mummy sgt free sebab semua org nak pegang dia. Relaks mummy. Lagu kegemaran alif ba ta, cerita kegemaran Upin Ipin.



Alhamdulillah, sangat bersyukur dengan kurniaan Tuhan ni. Semoga menjadi Insan yang berbakti kepada mummy dan ayah. Love u so much.. K la t sambung lagi

Friday, 20 December 2013

Vitamin Shaklee Untuk rawatan Sakit Sendi

Assalamualaikum w.b.t

Cabaran Hari Pertama- Sakit Sendi

Apa yang saya akan kupas hari ni..
  • Apa itu Sendi? 
  • Apa punca sakit sendi @ lebih mudah kita sebut sakit lutut? Common menyerang  orang-orang yang berusia.
  • Cara Rawatan.

Apa itu Sendi?


Ini la Gambarajah Sendi Kita
 Ni gambar sendi kita. Sendi ada pada siku, lutut dan lain2 tempat yang boleh digerakkan dan dibengkokkan. Sendi membantu kita menggerakkan lutut, siku, dan jari jemari. Sendi menyambungkan antara 2 tulang. Ia terdiri daripada Tulang rawan, tendon, ligamen dan bendalir Sinovia.


Apa punca sakit sendi@ paling common terjadi Sakit lutut?

Sakit lutut @ sendi berlaku bila Bendalir Sinovia yang bertindak sebagai pelincir berkurangan dan tulang rawan (kusyen) bergesel antara satu sama lain dan menjadi haus. Bendalir Sinovia ni akan berkurang selari dengan penambahan usia. Ia sering kali terjadi kerana kecederaan sukan.

Rawatan Sakit Sendi@sakit lutut


Kalau ikut rawatan kesihatan moden, masalah ni hanya diatasi dengan pembedahan. Paling common kalau pergi klinik, doktor bagi ubat tahan sakit.

Secara semulajadi, kita boleh mengantikan bendalir dan tulang rawan dengan mengambil makanan tambahan @ vitamin yang boleh menggalakkan pertumbuhan semula tulang rawan dan bendalir sinovia tu.

Antara supplement Shaklee untuk sakit lutut ialah, Ostematrix, Advance Joint Health Tablet, Omega Guard dan Shaklee Collagen Powder

  • Advance Joint Health Tablet-
    •  AJHT juga bertindak menyokong keselesaan sendi,memelihara tisu penyambung yang sihat dan meningkatkan kesan kusyen. Ia mengandungi ekstrak jagung yang bertindak untuk membina tulang rawan dan bendalir sinovia dan juga Boswellia yang merupakan anti radang semula jadi.
  •  Omega Guard
    • Omega 3 dalam Omega Guard boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Ia juga merupakan anti radang semulajadi yang memelihara sendi dari kehausan.
  • Ostematrik
    • Sinonim dengan tulang dan gigi. Mengandungi kalsium yang menguatkan tulang dan gigi. Kekurangan kalsium menyumbang kepada masalah sendi dan tulang. Yang unik nya Ostematrik  ia mengandungi magnesium yang juga menyelesaikan masalah sembelit dan sebagai pemangkin penyerapan kalsium yang sempurna.


  • Collagen Powder
    • Collagen  membantu mengekalkan kepadatan tulang rawan yang berkurangan sejajar dengan peningkatan usia. Tulang Rawan kita terdiri daripada collagen. Semakin kita berusia, kolagen dalam badan semakin berkurang dan badan tidak mampu untuk top up kolagen dalam tulang rawan.Kolagen tambahan diperlukan untuk mengekalkan tulang rawan yang sihat. 


Untuk memelihara kesihatan sendi yang baik anda boleh mengamalkan vitamin-vitamin ini, semua @sebahagian pun sudah mencukupi. Tapi untuk maklumat lanjut anda perlu berhubung dengan saya untuk konsultasi percuma.

Sila hubungi saya

NURUL AIN ROSLAN 
SID#919305
whatsapp shj 0164115145
sms 0162385145
klik di nama untuk cari saya di facebook







School Holiday

Assalamualaikum..
Salam berShaklee teman2 semua..
Lama tak update blog ni..Ni pun kena paksa..hahaha..bila nanny buat cabaran baru la nak update..hihihi..bersawang dah..
Hari ni nak update tentang aktiviti saya dan family sepanjang cuti sekolah ni.. sebenarnya xde pe pun aktiviti yang menarik yg ktrg buat.. pergi picnic kat PD je.. hari2 lain duduk rumah buat nasi lemak.. hahaha..bosan kn??.. tp saya suka..at least terisi juga perut2 mereka yg kelam kabut nak g keja tp x sempat sarapan..semoga mereka dpt menjalankan tugas dgn baik.. perut kenyang badan bertenaga produktiviti meningkat.. elok juga wat tagline ESP ni..hihihi..


Bercuti ke Port Dickson
Hari sabtu, tanggal 7 Dec, kami sekeluarga bersama adik2, Hanafi, Mader, Amin,Liyana n Ucu sekeluarga pergi bercuti ke Port Dickson.. awal jg kami rancang holiday ni.. dah lama x berjalan adik beradik.. Mak n ayah x dpt join.. kereta rosak.. kalau mak ada mesti seronok.. tp xpe la..lain kali ktrg nak g dgn mak sekali..
Kami menginap di Bayu Beach Resort.. Apartment 2 bilik.. Harga ok la.. x mahal sgt.. kongsi ramai2.. sewa 2 unit, 1 untuk ktrg adik beradik, 1 utk ucu sekeluarga..
Kami check in hari sabtu. Sampai2 je Aina dah geram tgk laut.. xsabar dia nak g mandi.. apa lg, letak je beg, salin baju terus ke pantai.. mandi la aina n iman sepuas-puasnya.. sampai mengigil2.. tu pun x nak naik.. bila hujan terpaksa jg la naik.. seronok tgk anak2 main air.. lps hujan berhenti,sambung lg mandi kat kolam resort lak.. hai aina, mmg suka main air..
Walaupun satu malam je di Port Dickson tp anak2 seronok sgt. Seronok main air.. sampai menggigil2.. Lain kali kt dtg lg ye..
Aktiviti lain, minggu lps g kenduri anak sedara husband saya kahwin di Kg Kalo.. Seronok dan meriah.. Aina la paling excited, dia suka g rumah org kahwin.. "pengantin bayu".. (bayu tu baru..pelat r).. suka sgt nyanyi lagu ni:
'Siya ya siya pengantin bayu,
Siya masuk, jgn mayu2'
Faham x? Mcm2 Aina ni..
Esok, kami nak g Zoo Melaka.. bw budak2 g tgk haiwan lak..  tunggu ye update g Zoo lak..
BYE..SAYONARA!!
Aina dan pengantin bayu
Sharol, Daniel, Liyana.Aina yg pakai baju pink kat belakang tu

Friday, 6 December 2013

Set Shaklee Untuk Rawatan Ekzema

Assalamualaikum..

Ekzema adalah salah satu penyakit alahan. Saya secara personally tidak pernah mengalaminya. Malah anak-anak pun tak pernah lagi kena penyakit ni. Tapi Ekzema ni mudah terjadi pada kanak -kanak dan bayi. Dari pengalaman anak kawan-kawan saya, memang kesian. Gatal pas tu berair. Kalau saya anak-anak kena gigit nyamuk pun saya geram. Inikan pula tengok anak-anak yang kena ekzema ni. Kesian sungguh.

Kalau pergi klinik, doktor akan bagi ubat gatal @steroid (yang sapunye) untuk hilangkan ekzema tu. Tapi steroid ni tak elok dan bagi banyak kesan buruk kepada badan. Seperti pengalaman kawan office saya dulu, kena ekzema dari kecil, dan bergantung pada steroid untuk hilangkan gatal-gatal tu. Bila tak sapu mula la naik gatal-gatal satu badan. Kesian sangat. Orang nya cantik. Tapi di sebalik tu tersimpan satu penderitaan yang maha hebat.

Jadi pada yang mengalami masalah ni, saya nak cadangkan Set Ekzema ini untuk rawatan ekzema.



Set ni terdiri dari 

  • Vitamin E
Fungsi Vitamin E untuk melicinkan kulit dan mengeringkan luka-luka ekzema. Mengikut pengalaman sahabat saya yang anak nye mengalami ekzema, sapu je ia pada luka tu supaya cepat kering. Bila ada bintik berair mula naik, sapu pada bintik tu . Vitamin E Shaklee, bagusnya dia mengandungi ekstrak biji anggur. Ekstrak biji anggur inilah yang membuatkan Vitamin E Shaklee cepat nampak kesan dan meningkatkan efisiensi nya.

One more thing, Vitamin E juga akan mengelakkan luka terkena jangkitan bakteria. Dia memang diformulakan untuk memperbaiki sel kulit supaya cepat sembuh. dan juga membantu meningkatkan immune sistem yang bertindak melawan ekzema tu.
 
  •   Omega Guard
Omega Guard bertindak memastikan kulit untuk kekal lembap. Untuk Ekzema, kulit tidak boleh kering, nanti luka akan jadi pedih dan gatal. Omega Guard dan ESP boleh mengelakkan Ekzema naik satu badan. Ia merawat kulit dari dalam. Sahabat saya tu bagi anak dia makan Omega Guard dan ESP. Menurut beliau, kalau miss, mesti naik kat kulit dan badan.


  • ESP
ESP atau Energising Suy Protein ni berfungsi untuk membantu menghasilkan sel kulit yang sihat. Bila kulit luka akibat ekzema, sel kulit akan rosak. Jadi ESP membantu mempercepatkan penghasilan sel kulit yang cantik. 


  • Herbal Blend
Mengikut pengalaman sahabat saya ni, dia sapu luka anak dia tu Herbal Blend dulu. Herbal Blend ni melegakan  gatal and pedih-pedih luka tu. Ia memberikan rasa sejuk, then gatal dan pedih pun hilang.

Lepas 5 hari guna kan set Ekzema ni, Alhamdulillah, luka ekzema anak sahabat saya tu pulih tanpa meninggalkan sebarang parut. HEBAT kn??




Kalau berminat untuk ,mendapatkan SET EKZEMA ni boleh submit order kat SINI atau
 
Sila hubungi saya


NURUL AIN ROSLAN 

SID#919305
sms/whatsapp 0164115145
klik di nama untuk cari saya di facebook



Saturday, 23 November 2013

Testimoni Omega Guard- Anak pulih dari batuk

Kredit untuk Rabiatul Adawiyah utk testi ini..

Sekarang ni musim demam.. So, ramai anak2 kecil yg dijangkiti demam dan selsema. Bila anak x sihat, kt sebagai ibu mesti risau sgt2.. Lg2 kedua-dua anak sy pernah kena sawan demam.. Jadi untuk mengelakkan anak saya sering jatuh sakit saya berikan mereka Omega Guard..

Apa itu Omega Guard?

Omega Guard ialah minyak ikan laut dalam dari Shaklee yg mengandungi Omega 3 dan 6 yg diperlukan oleh badan utk perkembangan yg sihat..

Tgk anak2 saya sihat dan cergas..



Sunday, 17 November 2013

Energizing Soy Protein- Sumber Protein Terbaik


Protein berasal dari bahasa Yunani 'proteios' yang bererti pertama atau utama. Protein merupakan makromolekul yang menyusun lebih dari separuh bahagian sel. Protein menentukan ukuran dan struktur sel, komponen utama dari sistem komunikasi antara sel, serta sebagai pemangkin berbagai reaksi biokimia di dalam sel. Kerana itulah sebahagian besar aktiviti penelitian biokimia tertuju pada protein khususnya hormon, antibodi dan enzim.

Semua jenis protein terdiri daripada rangkaian dan kombinasi 20 asid amino. Setiap jenis protein mempunyai jumlah dan urutan asid amino yang khas. Di dalam sel, protein terdapat baik pada membran plasma mahupun membran internal yang menyusun organ sel seperti mitokondria, retikulum endoplasma, nukleus dan badan golgi dengan fungsi yang berbeza-beza tergantung pada tempatnya. Protein - protein yang terlibat dalam reaksi biokimia, sebahagian besarnya berupa enzim yang banyak terdapat di dalam sitoplasma dan sebahagiannya terdapat pada organ sel.

Protein merupakan kelompok biomakromolekul yang sangat heterogen. Ketika berada di luar makhluk hidup atau sel, protein sangat tidak stabil. Untuk mempertahankan fungsinya, setiap jenis protein memerlukan keadaan tertentu ketika diekstrak dari normal biological milieu. Protein yang diekstrak hendaknya dihindarkan dari proteolisis atau dipertahankan aktiviti enzimnya.


stucture protein


structure membrane cell yg menunjukkan ikatan protein memainkan peranan yang penting dlm pembinaannya
RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):

1. kurang darah atau kurang oksigen dalam darah
2. penyakit buah pinggang
3. penyakit hati
4. kolesterol tinggi
5. tekanan darah rendah
6. kandungan gula darah rendah
7. Fungsi saraf tak stabil
8. Ulser perut + usus
9. Luka ambat sembuh
10.Pengaliran darah yang tidak lancar
11.Penglihatan kurang baik
12.Badan menggeletar
13.Letih lesu
14.Lemah
15.Tinggi kandungan air dalam tisu badan
16.Terancat akal
17.Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan


ESP Shaklee Sumber Protein Terbaik


ESP atau Energizing Soy Protien adalah sumber protein yang terbaik. Apa ESP ni? ESP adalah makanan tambahan protein yang berasaskan kacang soya. Dicipta oleh Dr. Shaklee pada awal 70-an. ESP memiliki kualiti protein yang tinggi dan merupakan faktor utama dalam penjagaan kesihatan yang unggul.

ESP merupakan satu-satu nya produk di pasaran yang mengandungi  9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan. Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat sesuai dengan semua peringkat umur. Ia juga rendah Indeks Glisemik yang sangat sesuai untuk mengawal kencing manis.


Perbezaan ESP Shaklee dengan yang lain.

ESP Shaklee membekalkan tenaga berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi

Kandungan rendah lemak bukan GMO (Genetically Modified Organism) iaitu tidak merubah kandungan genetik organismanya, dan lengkap dengan protein yang mengandungi sembilan asid amino penting ini sesuai untuk seisi keluarga.Bagi setiap satu hidangan Energizing Soy Protein Shaklee memberikan kandungan14 gram soya protein yang diperlukan oleh hati yang sihat.

1 hidangan ESP Shaklee = 2 x daging, 4x telur, 12x susu, rendah lemak tiada kolestrol, tiada asid uric, dan sangat mudah diserap oleh badan.



1 hidangan ESP Shaklee = 2 x daging, 4x telur, 12x susu,


7 kriteria terbaik yang ada dalam ESP Shaklee.


Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan

Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan-Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result

Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg demikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium



Faedah Energizing Soy Protein Shaklee yang utama:

  • Kekal Muda – Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga.
  • Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.
  • Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.
  • Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka danmenghilangkan  parut.
  • Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.
  • Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.
  • Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya

SIAPA YG PERLUKAN ESP?

Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu.terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonus for weight management)

#Lelaki : Protect from any disease (heart,cancer,etc).Baik untuk prostat.

#Ibu mengandung : For a healthier pregnancy- well grown fetus ; membantu mengurangkan ketakselesaan ketika hamil

#Ibu yang menyusu: Membantu menggalakan dan mengekalkan pengeluaran susu . Dan yg bestnya, pengambilan ESP konsisten sepanjang penyusuan susu ibu,dapat membantu pekembangan fizikal bayi secara sihat

#Wanita: Keanjalan kulit.. Awet muda gitu..… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut)

ESP juga sesuai untuk seisi keluarga anda seperti:

  1.  Orang yang ingin kekal sihat..
  2. Orang yang lanjut umur, yang tidak upaya kerana kekurangan tenaga.
  3. Kanak-kanak bersekolah
  4. Ibu-ibu mengandung dan menyusu anak
  5. Pesakit yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan
  6. Pesakit seperti ulcer perut, jantung, kanser, sakit kulit, rambut gugur, tidak ada selera makan, gastrik,
  7. Ahli sukan dan bina badan
  8. Soya Protein ini adalah untuk semua orang yang ingin membina dan mengekalkan badan yang sihat

Apa kata orang yang dah cuba ESP Shaklee??? Klik Testimoni.


Nak Order? Order sekarang untuk consultation PERCUMA untuk masalah anda. 

Sila hubungi saya

NURUL AIN ROSLAN 
SID#919305
sms/whatsapp 0164115145
klik di nama untuk cari saya di facebook







Testimoni-ESP Shaklee





Nak Order? Order sekarang untuk consultation PERCUMA untuk masalah anda. 

Sila hubungi saya


NURUL AIN ROSLAN 
SID#919305
sms/whatsapp 0164115145
klik di nama untuk cari saya di facebook